COM (Col·lectiu Ovidi Montllor)

La unió fa la força

El Col·lectiu Ovidi Montllor (COM) és una associació que va nàixer l’any 2004 amb l’objectiu de donar-li a la música en valencià “la dignitat i la projecció que es mereix als mitjans de comunicació”, com ells mateixos proclamen a la seua web. Actualment aquest col·lectiu compta amb més de 100 grups integrants i tracta també de cohesionar internament el sector dels músics i cantants que s’expressen en valencià, de manera que puga facilitar el foment del treball en xarxa i les relacions fluïdes entre els professionals d’aquesta plataforma.

Després d’alguns entrebancs a l’hora de poder començar a dur a terme la seua tasca, diversos artistes que procedïen de dues generacions de músics es posaren a treballar, muscle amb muscle, i contribuïren amb el seu granet d’arena a que la música en la nostra llengua començara a visibilitzar-se i a fer-se un lloc en el mercat cultural. Gràcies a aquestes iniciatives, es va produïr un creixement exponencial de públic, així com un augment considerable de festivals i concerts, una lletania de CDs recopilatoris i diversos catàlegs o directoris dels diferents grups que començaven a formar part del col·lectiu.

Però, sens dubte, una de les més i millors inicatives per part del COM, va ser la convocatòria dels Premis Ovidi Montllor, uns guardons que s’atorguen anualment als artistes que publiquen música en valencià durant el transcurs d’un any. La primera edició d’aquesta convocatòria data de l’any 2006. Actualment, i després de cinc edicions, les modalitats que participen a concurs són: Premi al millor disc en les categories de pop, rock, cançó d’autor i folk; als millors arranjaments i orquestració; a la millor cançó i a la millor lletra. A més, l’ Escola Valenciana premia la millor maqueta. En la cinquena convocatòria d’aquestos premis, a més es van estrenar dues noves categories, com les de millor disseny de CD i millor videoclip.

El col·lectiu també ha dut a terme algunes iniciatives de fort ressó popular, com el Top Manta de la Música en Valencià fet a la porta del Palau de Congressos de Castelló el 2 d’abril del 2004 durant el lliurament dels Premis de la Música, l’ocupació del Palau de la Música de València el 2 de març del 2005, la Musicafestació del 22 de juliol de 2005 o la primera convocatòria dels Premis Ovidi Montllor a la Música en Valencià, que ja porten quatre exitoses edicions.

També s’han establert diferents relacions de complicitat i col·laboració amb altres entitats i col·lectius que han donat molt bons resultats, com ara el primer circuit de música en valencià “So de sons”, amb més de trenta actuacions repartides per sales, universitats, teatres i centres culturals que serveixen d’aparador per a un gran nombre de grups i solistes que tot just comencen i que necessiten xafar escenari per consolidar-se artísticament.

D’aquesta manera, gràcies al col·lectiu d’Ovidi Montllor s’intensifica el bon moment pel que travessa la música cantada en valencià, ja que suposa una inmillorable plataforma per a bandes i cantants solistes que busquen fer-se un lloc i un nom en l’escena musical. Un paper com a dinamitzador de la música en valencià que analitza el crític Josep Vicent Frechina.

 

 

Pàgina oficial del COM:

http://www.musicaenvalencia.com/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s